И покрај тоа што многумина во научната заедница гласно предупредуваат за потенцијалните здравствени ефекти што 5G технологијата би можеле да ги има врз општата популација, Verizon и AT&T почнуваат да ги поставуваат своите 5G мрежи во поголемите градови низ целата земја. Денес, вкупниот број на мобилни телефони ја надминува целата популација во светот, а големите компании за мобилни телефони прават луда сума пари што им даваат услуга на сите тие телефони. И сега кога пристигна следната генерација на технологија за мобилни телефони, милиони корисници на мобилни телефони со нетрпение очекуваат подобри врски и побрзи брзини од кога било досега. Всушност, претседателот Трамп вели дека 5G мрежите ќе бидат 100 пати побрзи од сегашните 4G мрежи што ги користиме во моментов…

Но, за да се постигнат вакви огромно супериорни перформанси, мрежите од 5G ќе користат технологија што е сосема различна од 4G мрежите.

5G брановите се „ултра висока фреквенција“ и „ултра висок интензитет“, но исто така лесно се апсорбираат од објекти како што се згради и дрвја. Значи, иако мобилните кули ќе бидат многу, многу помали, но тие исто така ќе треба да бидат многу, многу поблиски заедно отколку порано. Според CBS News, се проценува дека големите компании за мобилни телефони ќе поставуваат најмалку 300.000 од овие мали кули, а предвидено е дека ќе чини стотици милијарди долари за целосно поставување на мрежата 5G на национално ниво.

Непотребно е да се каже, има огромна сума пари во прашање, а големите компании за мобилни телефони се обидуваат многу напорно да ги уверат сите дека технологијата 5G е целосно безбедна.

Advertisements

Денес, постои растечко тело на научни докази што укажуваат дека електромагнетното зрачење со кое постојано се бомбардираме не е добро за нас. Стотици научници кои се занимаваат со истражување во оваа област ја потпишаа „Меѓународната апелација за научници од ЕМФ“, и вака започнува тој документ…

Ние сме научници ангажирани во проучувањето на биолошките и здравствените ефекти на нејонизирачките електромагнетни полиња (ЕМФ). Врз основа на рецензирано, објавено истражување, имаме сериозна загриженост во врска со сеприсутната и зголемена изложеност на ЕМФ генерирана од електрични и безжични уреди. Овие вклучуваат – но не се ограничени на зрачење на радиофреквенциско зрачење (RFR), како што се мобилни и безжични телефони и нивни основни станици, Wi-Fi, антени за емитување, паметни мерачи и монитори за бебиња, како и електрични уреди и инфраструктури се користи при испорака на електрична енергија што генерира исклучително ниско фреквентно електромагнетно поле (ELF EMF).

Advertisements

Во следниот пасус, ни е кажано дека „ризикот од карцином“, „генетски оштетувања“, „функционални промени на репродуктивниот систем“ и „невролошки нарушувања“ се некои од здравствените ризици што се откриени со научните истражувања спроведена досега…

546/5000Бројни неодамнешни научни публикации покажаа дека ЕМФ влијае на живите организми на нивоа далеку под повеќето меѓународни и национални упатства. Ефектите вклучуваат зголемен ризик од карцином, мобилен стрес, зголемување на штетни слободни радикали, генетски оштетувања, структурни и функционални промени на репродуктивниот систем, недостатоци на учење и меморија, невролошки нарушувања и негативни влијанија врз општата благосостојба кај луѓето. Штетата е далеку поголема од човечкиот род, бидејќи има поголеми докази за штетни влијанија и на растителниот и животинскиот свет.

Advertisements