Operatorite vo zemjava ke zapocnat so testiranje na novata tehnologija, a celosna implementacija na 5G se ocekuva da ja finaliziraat za pet do sest godini.

Od Makedonski Telekom velat deka se podgotvuvaat za voveduvanje na ovaa tehnologija vo cekor so evropskite zemji i deka minatata godina ja napravile prvata demonstracija na 5G brzini vo Makedonija i postignale brzina nad 5-6 pati pogolema od 4G brzinite.

„Pocnavme intenzivno da rabotime na testna implementacija na 5G tehnologijata, Ocekuvame do krajot na ovaa godina da imame testna platforma koja ke ni pomogne da dobieme iskustva vo realno opkruzuvanje i da gi evaluirame najperspektivnite biznis modeli“, velat od Makedonski Telekom.

Advertisements

Ottamu posocuvaat deka vo zavisnost od testiranjata koi ke gi vrsat vo tekot na 2020 god, kompanijata ke donese odluka koga ke vleze vo komercijalna faza.

„Ocekuvame finalizacijata na 5G standardot da se sluci vo narednite nekolku godini, taka sto prvata celosna implementacija na 5G so site napredni funkcionalnosti se ocekuva okolu 2025 god“, velat od Makedonski Telekom

Evropskata komisija ima investirano vo pogolem broj na istrazuvacki proekti so cel da se postigne komercijalizacija na 5G vo 2020 god, se veli vo Nacionalniot operativen brodbend plan.

Advertisements